Složení: hrubá
pšeničná krupice*, voda.
* alergen.
Výživové údaje ve 100 g výrobku:
energetická hodnota: 1397 kJ / 338 kcal;
tuky: 1,5 g;
nasycené mastné kyseliny: 0,4 g;
sacharidy: 65 g;
cukry: 3 g;
vláknina: 8 g;
bílkoviny: 12 g;
sůl: 0,05 g.
Země původu: Itálie.
Skladování: Skladujte v suchu, chladu a temnu.
Použití: Kuskus, cous cous nebo také „marocká těstovina“ je tradiční severoafrickou potravinou, kde je dodnes velmi oblíben a připravuje se jako národní pokrm. Odtud se postupně rozšířil do celého světa. Vyrábí se spařením vodou a následným tvarováním kuliček krupice nejčastěji z obilovin, popř. z jiných alternativních plodin. Celozrnný kuskus je zpravován z celých zrn pšenice včetně slupek. Je chuťově zajímavější a výraznější.
Použití kuskusu je opravdu univerzální. Má příjemnou zrnitou strukturu a sám o sobě není příliš výrazné chuti. Bývá připravován jako hlavní chod v podobě rizot nebo různých směsí, příloha, nasladko, jako součást zeleninových salátu nebo polévek.
Příprava:Příprava kuskusu je velmi jednoduchá a rychlá. Kuskus zaléváme pouze vroucí osolenou vodou, vývarem, mlékem nebo vařícím pokrmem v poměru 1 : 2 (kuskus : voda). Necháme zhruba 15 minut odstát, kdy kuskus vstřebá tekutinu. Pro zabránění případného slepení můžeme přidat trochu olivového oleje nebo ghí.
Více informací v Popisu.